Skip to content

I 1941 var det to Schæferhund interesserte menn, Arthur Rasmussen og Helmuth Larsson, som kontaktet hovedklubben i Oslo med ønske om å starte en avdeling i Rogaland, men de fikk beskjed om å vente på bedre tider (krigen). Norsk Scäferhund Klub avdeling Rogaland ble stiftet den 7. mars 1945, den gang med navnet Norsk Schäferhund Klub avdeling Stavanger og Rogaland.

Det første styret i 1945 besto av Knut Bakke (formann), Knut Apeland, Peter Bowitz, Arthur Rasmussen, Jan Lervik og Helmuth Larsson. Sist nevnte skulle få stor betydning for avdelingen. Fra 1949 og frem til 1952 var avdelingen hvilende, men oppsto så igjen i 1952 og da undernavnet avd. Rogaland.

«Sviland» eller klubbens område om en vil, er nyere tids historie. Det var i 1983 noen medlemmer «fant» dette området, som da var myr og utmark. Grunneieren ble kontaktet, og senere samme år skrev Arvid Strømsvik og Karl Løyning den første kontrakten med eieren, Reidar Sviland.

I 1984 kom så den første brakka, den som nå er kontor. Noen år senere kom grusbanen og området begynte å ta form. I 1990 ble det bygget ut med to nye brakker.

Grasbanen ble med brask og bram offisielt åpnet lørdag den 4. september 1999, med stor fest og mange forskjellige aktiviteter.

I januar 2000 startet planene om å utvide hytta til slik den står i dag. Det ble startet en kronerulling blant medlemmene, og noe penger stod allerede på konto. Etter en litt treg start gikk klubben på med krum hals. Klubben fikk Arne Gytre til å tegne et utkast til hvordan hytta skulle se ut. Takket være økonomisk støtte fra medlemmene og at noen ordnet «ditt» og andre ordnet «datt» og en meget god dugnad innsats, så kunne klubben for første gang i historien invitere til generalforsamling i eget hus i desember 2001.

I ettertid har en utbedret de sanitærforholdene, vei og lysanlegg. Årlig er det flere dugnader, da området er hjerte i klubbens virksomhet. Klubbens område fremstår som moderne og i god stand for dagens 170 medlemmer.